Színes borítéknyomtatás: Milyen digitális borítéknyomtatót vásároljunk?

A speciálisan borítéknyomtatásra tervezett színes digitális nyomtatók néhány éve kezdték meg térhódításukat: a magas minőségű színes digitális technológiák  (toneres, inkjet, szilárd tintás, stb.) szinte mindegyike képviselteti magát ezen a területen  is:

Melyiket érdemes megvásárolni?

A digitális nyomdagépek fejlődésének iránya mára egyértelmű, nincsenek vadhajtások, a legütőképesebb technológia maradt életben. Szinte minden ismert márka esetében. Kivétel nélkül toner-es gépeket találunk a termelési célú digitális portfóliókban. Ezen gépek tulajdonságai a magas felbontás melletti nagy sebesség, és a kiváló színes nyomtatási paraméterek.

A borítéknyomtatók szegmensében a technológiai letisztulás folyamata talán kicsit nehezebben zajlik le: az alacsonyabb értékesítési volumenek miatta kevesebb a publikus üzemeltetési tapasztalatból fakadó információ, a potenciális vevők sok esetben kevésbé tájékozottak a területen.

Milyen borítéknyomtatót NE vásároljunk?

Amennyiben minőségi végeredményre, magas színvonalú végtermékre vágyunk, érdemes  áttekinteni az elérhető technológiákat: inkjet vagy  toner-es?

Érdemes egy pillantást vetni a két nyomtatótípus által produkált végeredményekre:

A toner-es technológiák fölénye egyértelmű: a nyomatkép éles a színek élénkek.  Az inkjet technológiájú nyomtatók az elvileg tágabb színtér mellett is mattabbak, ennek oka, hogy a folyadék állagú festék egy jelentős része beszívódik a boríték anyagába.

Nem véletlen hogy a „hagyományos íves  digitális gépgyártók szinte mindegyike toner-es berendezéseket fejleszt.

env_impressia_2015